28 May 2014

Have you ever heard about Elance, oDesk or Freelancer? Toptal is a very similar, yet entirely different network of developers.


How so you may ask?

Well first of all, not everyone can be a part of it. You can apply, but to actually be accepted you have to go through the interviewing process. It may not be too difficult, if you are an experienced programmer (Beat My Code type of challenges), but it will certainly take some time to complete (especially when you are developing a full solution for the platform you are applying for near the end). 

So why all the hussle? Why should you take the time to review the algorithms you learned in your student days? Why should you develop a full app from scratch just to demonstrate the skills you've already proven in your past projects?

The answers is very simple. To prove to Toptal that you are an expert in your field (or have the potential to be one). And you know what comes with great skills? Great clients and big paycheck. But let's leave the paycheck for a moment, since that's not why I joined Toptal 6 months ago. Money should be sufficient so it's never a problem, but there are other things that motive us. Mastery is one of them. As people we greatly value mastery and that's why Toptal is a great choice. 

The clients willing to find you and pay for you on Toptal are the ones you want to work for and the projects you are working on give you a sense of purpose. There is a fine difference between debugging and maintaining a decade old code and building against the newest SDK and there is a great sense of accomplishment when you see your product being widely used and praised. All of the clients that I've worked for were tech savvy, extremely smart people willing to invest into the next big thing. Trying out new things is not recommended, it is required. And since Toptal requires just a minimal initial bureaucratic overhead (so you receive your payment right) you always stay focused on what matters the most, your code.

If this sounds reasonable to you, why not give Toptal a try?

11 March 2014

Да бидам попрецизен, ќе пишувам за хомосексуалци и хомофоби иако генерално може да се примени за сите девијации од тоа што го перципираме како општествена норма. 

Како на пр. мастурбирање на сликава

Една од најчестите фрази што ги користам во секојдневието е "Не биди педер/пичка"  и во 99% (како го читате во главата ова? 99 посто? 99 проценти?) од случаите не алудирам на сексуалната ориентација или пол на соговорникот. Ќе илустрирам со пример:

  • Брат, не ми се продужува, ќе одам да си легнам.
    (индивидуата сака да се одвои од групата)
  • Не биди педер, ќе идеме сите да лапаме пичиња у Станица само да тргнеме порано за да не пуштат на врата.
    (групата сака да ја поврати индивидуата од нејзините сепаратистички размислувања) 

Од примерот е очигледно дека ниту еден од нив нема да влезе во Станица 26, меѓутоа поочигледно е дека индивидуата е ословена со "педер" бидејќи не се вклопува со тоа што групата го смета за социјално прифатливо однесување. 
Тоа што ме мачи долго време е зашто баш "педер" е генерички термин и стандард за социјално неприфатливо однесување. Мислам има конкретни ситуации кога користиме "Не биди дромец, не мочај во автобус" или "Не биди циган, дај му на циганчето 5 денари", меѓутоа се' останато се сведува на "Не биди педер".
Историски гледано, не е тешко да се претпостави зашто е тоа така. Ако ги исклучиме периодите од историјата каде што тотално било ОК да имаш истополови односи (Ха! Грција!), до пред 10-20 години хомосексуалноста се сметаше дека е болест, дефект, неприродна состојба на телото која треба да се излечи со медикаменти, со религија или најчесто со ќотек. Секако времето покажа дека иницијалните претпоставки не се точни и хомосексуалноста е природна колку што е природен вулканот што ги закопа жителите на Помпеја. Не се дешава често, ама сепак се дешава.

Јебига, шта чеш

И тогаш се сменија работите. Добар дел од моите познаници се отворени за својата сексуалност и ја прифаќаат таква каква што е. Со тоа што еден дел од тој дел од нив сметаат дека луѓето кои во 21 век се' уште мислат дека хомосексуалноста е болест или искажуваат хомофобични ставови се заостанати, дефектни и имаат неприродна состојба на телото која треба да се излечи со паради. Звучи познато? 
За да сфатиш одреден феномен треба да ти се познати позадинските механизми кои го придвижуваат истиот. Најголемата ретардација што сум ја слушнал во животот е дека хомофобијата е неприродна состојба, слично како тоа што хомосексуалноста е неприродна состојба. Придавката "неприродна" во овој случај има временско-општествена, а не природна димензија. Ако постои во природата значи дека е природна (очигледно е дека постојат и хомофоби и хомосексуалци и патлиЏани во зима). "Неприродно" зависи од времето и општеството во кое живееме и може во различни времиња и различни места да има дијаметрално спротивно значење. 
Фобија е нерационален страв. Нерационалнот страв е разликата помеѓу перципираната и реалната опасност. 


Замислете дека се плашите од висини и во моментот се наоѓате на врвот на Папагал зградата на Жерновски. Рационално знаете дека шансите да паднете се многу мали, меѓутоа не можете а да не се чувствувате непријатно кога ќе погледнете надоле затоа што во главата ви се вртат 300 мисли: "Што ако дувне посилен ветер", "Што ако опозицијата навистина е неспособна и не знае прописно да монтира заштитна ограда", "Што ако некој дојде и ме бутне", ...
Бидејќи немате одговор на сите овие прашања, претпоставувате дека опасноста е многу поголема отколу што реално е. И што одлучувате да правите? Па секако избегнувате висини и се опкружувате со луѓе кои не се пењаат по згради. 
Слично е и со хомофобијата. Ако некој се чувстува дека хомосексуалноста му претставува опасност (дали поради несигурноста во сопствената, поради иднината на нацијата, поради мислењето на општеството) не само што е логично туку и е природно да преземе акции кои ќе ја минимизираат истата. 
Добрата и лошата работа е што квадратот со испрекинати линии може да се промени. Перцепираната опасност може да се засили или намали во зависност од индивидуата и општеството во кое што живее. На пример сакаш да ги зголемиш ингеренциите на власта и полицијата. Создаваш ситуација каде што животот на индивидуата е ставен во опасност, со тоа ја зголемуваш перцепираната опасност изнудувајќи ја индивидуата да преземе акции за намалување на истата. Или на пример слушаш изјави од неверојатно гласно, квази-научно поткопано малцинство со легитимна желба за обезбедување на побезбедна иднина на нашите деца и следно нешто што го правиш е потпушување на петиција за дозволување на родителите да го направат изборот дали нивното дете ќе се вакцинира.

Затоа прифаќањето на хомосексуалноста како природна и осудувајќи ја хомофобијата како неприродна појава, без притоа да се обидеш да ги спознаеш позадинските механизми и колку лесно се манипулира перцепираната опасност на колективно ниво, не те прави прогресивен. Те прави само шупак. Вистинската промена нема да произлезе од осудување, туку од разбирање и малку понаучен пристап при решавање на проблемите.

05 January 2014

Нова година. Празници. Совршено време да се видите со вашите роднини и да го поминете времето по семејниот ручек на лаптопот на вашата братучетка пишувајќи ја новата статија додека ги слушате останатите како ги дискутираат најновите треви на баба Рада. Исто како на рекламите за Кока Кола ама реално.
Додека климаш со главата на предвидувањата на постарите кога е оптимално време да се стапи во брак, не можеш а да не се запрашаш колку се реално применливи советите со кои се расфрлаат.

Тортата има ленено семе, нема потреба да се грижиш за дијабетисот

Да искењаме дел од нив:

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff