05 November 2011

5 нешта што претходно не си ги забележувал

 
Постојат одредени работи кои се толку распространети, претставуваат нераскинлив дел од нашето секојдневие, но никогаш не ги забележуваме се додека не почнат лично да не засегаат.
Нешта како женскиот карактер.
Порано ги немаше балончињата

Во продолжение следат и останатите:5. Авто Школи

Повеќето од нас се сретнуваат со поимот авто школа кога другарчињата што покасно тргнале на училиште ќе почнат да земаат часови. Има период во четврта година средно, кога исклучиво се збори за жмигавци, тргање со ручна и фиктивни точки за паралелно паркирање.

Полесно ќе научам физика за 5ка
Додека возиш со 30 km/h по Јане Сандански почнуваш да забележуваш дека има уште милион како тебе, идни шоферишта.
Но тоа не е проблемот, проблемот настанува кога ќе научиш да возиш.Тогаш почетниците ти се полоши од таксистите, ги гледаш насекаде, кочат 200 метри пред кривина, го држат воланот и седат како да имаат ишијас, им гаси на семафори, си стискаат лајкови на сопствените статуси, едноставно најлошото што може да биде. Секако има луѓе што го сфаќаат ова, бидејќи и тие некогаш биле почетници и ним им било тешко и слични дрн, дрн јариња ама не дај боже кога брзаш да налеташ на поворка авто школи.

Ќе мора да почнеме без него, заглавил позади авто школа

4. Провинција

За просечниот скопски дечак поимот провинција е мисловна именка, едноставно немаш никаков контакт со нив и претпоставуваш дека не постојат.

Аеродромец е најегзотичното нешто со кое просечниот скопски средношколец се сретнал
Меѓутоа само што ќе тргнеш на факултет, се среќаваш со еден сосема нов свет, слабо го разбираш јазикот и обичаите, не ти е јасен изборот на облеката, па следно нешто што се обидуваш да го направиш е да им ја украдеш пченката и да ја ќариш ќерката на главицата.
Со време почнуваш да ги диференцираш различните дијалекти, ги дознаваш местата каде што се движат и кафиќите во кои излеваат, па за да останеш доследен на терминот скопски сељак истите ги одбегнуваш. На крајот ќе мора да се помириш со фактот дека еден ден ќе работите заедно за доброто на државата пари, а во меѓувреме ќе можеш да си дискутираш, да си правиш демотиватори или ако си тактичар да ја искористиш шансата.
Претпоставувам дека важи и обратното, ама досега не сум нашол ни една причина зашто некој би мразел скопјани.


3. Полиција

Експерт за полиција стануваш кога првпат почнуваш да пиеш. Во 100% од случаите тоа се случува пред да наполниш 18 години, а во случај да си се пронашол/пронашла во останатите 0% ондак се надевам дека сакаш мачки. Штом ќе научиш да диференцираш полицаец во цивилка од алфаш, сообраќаец од желка (ма да ова е доста очигледно), ги дознаеш местата каде што вршат контрола и локациите на најблиските полицицски станици тешко е истите да ги заборавиш, слично како што не можеш да заборавиш да возиш точак.

Со тоа што точак не може да те претепа


Ако си од оние кои имале среќа да го видат и ентериерот на Беко, тогаш развиваш шесто чуло за избегнување на законот, па никогаш нема да се доведеш себе си во ситуација каде што треба да користиш јаки изговори за избегнување на казна.


Таман улетавте кога ќерка ми раскина со дечкото

2. Џанаци
 
Ставот за штетноста/корисноста на дрогите генерално зависи од средината во која си израснал, колку подлежиш на врснички притисок или дали живееш во Ново Лисиче.

Најмагловитото место во Македонија

Во секој случај откако ќе ги изгледаш сите преувеличени едукативни кампањи спонзорирани со твои пари ,ќе ги научиш сите можни несакани дејства и дел од навистина креативниот жаргон,

ГАНЕ Тодоровски !
дали преку семинар на некоја НВО или пак од другар на другар што слушнал двајца кои виделе некој како се хорса, почнуваш да забележуваш дека неко меџу нама није наш. Можеш без проблем да одредиш кој на што е во моментот кога ќе го видиш исто како што можеш да утврдиш кој член од семејството пред тебе бил во кенеф.
Ова е особено практично кога менуваш работна околина бидејќи веднаш знаеш од кој колега можеш да набавиш ако дојде зорт.

1. Хејтери

Хејтерите во принцип се како втор телевизор во времето на социјализмот - ги има во секое семејство, ама не се прикажуваат јавно пошто што ќе речат комшиите. За среќа информатичкото општество го менува начинот на којшто општиме, па сега секој може да си каже што му лежи на душа и нормално хејтерите доаѓаат до израз. Додека на времето требаше да бидеш во тек со сите чаршиски муабети, за да знаеш кој ти сере зад грб сега е многу едноставно: Напиши рандом статус на Фејсбук, сите што нема да ти го лајкнат се хејтери!

Знаев!
Способноста да забележиш хејтер во толпа луѓе станува уште понагласена ако во принцип и ти си хејтер, така што знаеш кој соученик ќе ти се гага за домашни/есеи, кој колега ќе те кодоши на претпоставениот или кој пензионер ќе сака да ти го земе местото во ЈСП, па уште од старт си знаеш кој ќе го сакаш, а кој не.

Како што од старт знаеш дека зелениот патлиџан од туршијата нема да го јадеш
Меѓутоа колку и да мразиш хејтери, сепак мора да имаш и одредена почит за нив. Ако ништо друго барем се искрени - тие се првите што во коментарите ќе посочат дека тоа што го пишуваш нема врска, дека си забавен како преглед на гинеколог или дека никогаш повеќе нема да те земат како "плус еден" на свадба.


 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff