26 February 2012

7 митови за боди билдингот

 
Секоја појава која има скеч од К-15, песна од Џемо Биљбиљ и видео од Токсикологија е доволно популарна за поголемиот дел од популацијата погрешно ја разберат.
Боди билдингот т.е. фитнесот или одењето во теретана денес е толку општа појава што понекогаш не знам дали сум во теретана или на час по физичко на I-3 паралелката од СУГС Никола Карев.

После ќе се шират Педо Медо муабети
Како повеќето и јас почнав многу рано да вежбам, за пред некоја година да увидам дека сум потрошил залудно време и пари, бидејќи сум ги слушал следниве бабини деветини поврзани со боди билдингот:7. Нема да се извишиш

Првото нешто што го слушнав од моите родители кога им соопштив дека сакам да одам во теретана е дека тоа е лудост бидејќи никогаш нема да се извишам.
Сметам дека секој млад човек треба да претпостави дека советите од своите родители се масовни глупости и да ги прифати ако и само ако не може да ги побие.
Знаете кој човек почнал да вежба од мал и се извишил?

Aрнолд факинг Шварценегер - 188 cm
Еден пример не е критериум за оценување, најмеродавно би било ако ја погледнеме просечната висина на професионалните дигачи на тегови (и статистиката од Олимпијадата во 2004). Според некоја логика треба сите професионалци да се џуџиња, но напротив сите се во факинг просекот на човечкиот род.
Иако постојат одредени ризици за спречување на растот АКО настане повреда, постои нешто што се вика хормон за раст кој се лачи од вашата хипофиза и чија активност во голем дел зависи од вашите генетски предиспозиции, а не од тоа дали дигаш 100ка на бенч.
Додека сме на темава:

6. Тежината е најважна

Има две различни дисциплини:
 1. Боди Билдинг (прев. "Градење на Тело" во случај единствениот јазик што го познавате да е љубовта)
 2. Дигање на тегови
Во првиот случај крајниот резултат е да оформиш тело, во вториот да дигнеш што е можно повеќе. Иако постои одредена корелација помеѓу мускулната маса и способноста да дигнеш поголем товар, во боди билдингот тоа не е ни блиску до најважно.

1. Дефиниран боди билдер 2. Најсилниот човек на планетава
Ја забележувате разликата? За да го постигнете првото, воопшто не е потребно да имате во рака тоа што на мене ми изгледа како 100 кг. Исто така за да дигнете 100 кг. воопшто не треба да изгледате како влажен сон на девојка во овулација.
Дури и контрапродуктивно е да кревате огромни тежини бидејќи правите cheating т.е. телото не го фиксирате правилно. Ова освен што ја намалува ефикасноста, многу повеќе го зголемува ризикот за повреди.
Меѓутоа шансите селски билдер ова да го сфати се дури и помали од шансите да најдете логика во песничките од алманахот на ГУЦ.
Кој повеќе крева е само друга форма на мерење патлаци.

5. Потребен е напорен тренинг

Секој ден гледам мажи што 3 часа поминуваат во теретана вежбајќи го секој можен мускил, или девојки кои се онесвестуваат бидејќи се саат време на степер со умисла дека така побрзо ќе стигнат до резултати.
Масивни глупости!
Исто како ЗАСЕКОГАШ делот од било која реклама
Иако нашето тело може да издржи огромен физички напор, сепак не е ни логично ни препорачливо тоа да се прави постојано. На телото му треба одмор за да се регенерира, одмор за да ги обнови скинатите мускулни влакна, одмор да ги исчисти нус продуктите на метаболизмот (воспаление).
Што повеќе се оптоваруваш, толку подолг одмор ти треба. А да не збориме за покачениот притисок при напорни тренинзи.

4. Ќе ги загубиш рефлексите/флексибилноста

Знаете кој оди во теретана?

Нашиот министер за одбрана како и секој што живее од спорт
Да не беа рефлексите на нашиот репрезентативен голман во ракомет, нашата раса немаше пола од времето да го помине на тераса. Можеби Борко не е манекен од каталог, меѓутоа не е ни потребно да изгледа така. Затоа повеќето професионални спортисти се фокусираат на дигање тегови делот, отколку на боди билдинг изгледот. Тоа повеќе им помага.
Секако ова е точно во екстремни случаи, меѓутоа освен ако не се стремите да бидете мистер Хемија, одржување на цврста мускулна маса може само да ви помогне во спортот.
Исто така ќе ви помогне и да најдете партнер. И после уште еден со кој ќе го изневерите претходниот.

3. Поарно копај

Секој што ќе ви каже совет во облик: "Поарно копај, барем ќе направиш некоја корисна работа додека се билдаш" има основно непознавање на темата.
На темата? Има основно непознавање за животот.

Како што (види фотос) има основно непознавање што значи терминот ШТЕДЕЊЕ
Секој комшија што помина додека го ринев снегот оваа зима ми го рече истото. И сите до еден се во заблуда бидејќи копање/ринење/сеење/жнеење/тролање имаат ефект само врз одредена мускулна група. Според оваа логика не треба никогаш да вежбам раце во теретана бидејќи гледам порничи и некогаш менувам рака.
Не дека не е возможно да се импровизира, меѓутоа:
 1. Не е практично
 2. Не живеам во Ѓорче

Да не дојде до расправии во коментарите, не сакам да навредам никој со втората точка, туку само да посочам дека немам нива за разлика од тие што живеат во Ѓорче Петров.

2. Само со суплементи се постигнува ефект

Со суплементи се постигнуваат 100% резултати за разлика од билните препарати за лечење рак кои имаат само 90% ефикасност.
Меѓутоа дека САМО со суплементи се постигнуваат резултати е апсолутна невистина.
Кога ќе видиш добро дефиниран тип, голема е шансата да земал "хемија" за да го постигне тоа. Со оглед што 4 месеци вежбаш и не си King Leonidas, логично е да претпоставиш дека само со суплементи се постигнуваат резултати.

Или со црна темпера
Тука доаѓа до израз човековата мрзливост. Сите сакаат лесни резултати, лесни пари, лесни женски (просечен читател ќе го го отвори само овој линк), лесни колоквиуми.
Прашајте било кој член во теретана дали го променил начинот на живот откако почнал да вежба. Дали вежба правилно, дали спие доволно, дали секој викенд искача по кафани и најважно од се ДАЛИ ПРАВИЛНО СЕ ХРАНИ?
Ако на било кое од овие прашање одговорите со не, тогаш само со суплементи ќе постигнете резултат.

1. Исхраната е секундарна

Еднаш пишував колку е важна исхраната за слабеење и ќе продолжам да пишувам се додека луѓето не престанат да ги консумираат производите на индустријата која цвета од нивната глупоќа. Ама зашто да не веруваме на диетски бренд кој продава церади за кола (?!).
Човек кој 20 години боцка билдери во газот, ми рече дека боди билдингот е составен од 5% одмор, 15% тренинг и 80% исхрана (вода). Дури и да не се точни процентите, најголемиот дел од успехот при вежбање се должи на правилната исхрана.

Како што најголемиот дел од мајка ти се должи на нејзиниот газ
Ова што го пишувам не е топла вода, секој што напишал "боди билдинг исхрана" на Google или го слушал билдерот од теретана на кој единствена тема на муабет му е теретана го знае ова, само што е тешко да се имплементира цело тоа знаење додека мама готви или постои Вили.
Сите сакаме да се движиме по пат на помал отпор, меѓутоа тренингот не завршува откако ќе ја напуштиме теретаната. Слушајте го вашиот тренер: Нема трикови, само напорна работа (и здрав разум)!

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff