05 September 2012

[Ретардација на денот] Деца што трачарат

 
Пред неколку дена се појави во етерот (радио сленг) исповедот на Моника која доста сликовито ни го опиша нејзиното прво сексуално искуство.


Забавно беше, направивме шега или две на нејзина сметка и сите си продолживме со своите животи бидејќи сексуалниот живот на тинејџерите е последното нешто што не интересира...

Но тогаш се појави вистината за Моника!

Конечно македонската публика се смири. Дознавме со кој сe' имала секс Моника. Исто како да читам тајмлајн на Твитер, дознавам апсолутно непотребни работи за приватниот живот на луѓето кои не го познавам.
Во ред ќе помине и ова, ќе го споделат пар пријатели, ќе се посмееме ден или два и уште побрзо ќе заборавиме дека некогаш се случило...

Но тогаш се појави нов блог на македонската сцена. GOSSIP GIRLS SKOPJE! (не постои веќе, што значи ова е мала победа на здравиот разум)

Во нормални услови многу би се забавувал на ваквите трачарења (видете ги само описите пре-сме-шни!), меѓутоа неможам а да не забележам дека ваквата ретардација на трачарење полека станува македонска интернет сензација што е многу тапа бидејќи најглупите муабети што можат да се прават се:
  • Зашто мојот вкус за [нешто] е подобар од твојот
  • Сексуалниот живот на луѓето (освен ако тие сами не сакаат да зборуваат)
  • Шансите македонската фудбалска репрезентација да оствари победа
Тинејџерите по дефиниција се ретардирани и тоа е сосема во ред бидејќи е дел од процесот на растење и формирање на личноста во послушен партиски војник. Подобро образование би го намалил степенот на ретардација, ама тоа е сосема друга тема. 
Трачарењето си постои и ќе си постои во светот. Повеќето луѓе тоа го прифаќаат како составен дел од животот се додека е во основната исконска форма - позади грб и како кафе муабет. Проблемот е кога сето ова станува сензација, се наведуваат имиња и презимиња (макар и лажни) и сите почнуваат да го споделуваат бидејќи реално е забавно да слушаш дете што уште не знае што значи локална самоуправа како прави аналогија со магирица која рика. На крајот на денот децата кои се наведени со слика/име/профил завршуваат со повредени чувства. Класичен пример за сајбер насилство (note to self: зборот сајбер е пред векот, избегнувај да го користиш)

Гето мудрости
Знаеш што, фак ју Накова! Ајде да не им дадеме повод на луѓето да зборуваат.
Биди нормален човек и не охрабрувај ретардирано тинејџерско трачарење!
Стоп за споделувањето кој со кого се ебел!

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff